Punaväelase Sildniku kiri, Paide – Jõhvi 1941

0592a-punaarmeelase-kiri-Paide-Jõhvi-1941

Täna uurime ilusat pildiümbrikku ja selles olevat kirja, mille saatnud punaarmee ajateenija Heinrich Sildnik 14. märtsil 1941.a. Paidest Jõhvi, Pauliku asundusse vennale Herbert Sildnikule. Septembris 1940.a. alustati endise Eesti Vabariigi sõjaväeosade reorganiseerimist ja liitmist punaarmee koosseisu, 180. laskurdiviisi koosseisus moodustati 42. laskurpolk mille asukohaks oli Paide ja Türi. Kus täpselt Paides väeosa asus seda oleks mul endalgi huvitav teada, selle kohta kommentaarid on teretulnud.

Ajateenija kirjad käisid tasuta väliposti alla, saadetisel pidi vaid olema kolmnurkne väeosatempel. Siin näha lilla tempel kirjaga Красноармейское ПИСЬМО / БЕСПЛАТНО / СТР. ПОЛК ehk Punaarmeelase tasuta kiri / Laskurpolk.

Kirja tagaküljel on Jõhvi saabumistempel ja ka saatja aadressiks märgitud “Postkast 16, Paide”. Väeosad kasutasid postiaadressina postkontorites olevaid postkaste kuna väeosa asukoht võis muutuda.

0592b-punaarmeelase-kiri-Paide-Jõhvi-1941

Nüüd aga ümbrikus olev kiri — kes tahab veerida originaali, siis postituse lõpus on kirjast ka fotod.

13 III 1941

Tervist kodused,

Noh kuidas elu läheb kas olete ikka terved mina olen praegust mumpsis läksin 13 märtsil eraldus ruumi se on üks mumpsi haigete ruum. Ma saatsin teile märtsi algul kirja kas olete kätte saanud või ei ma ei ole veel vastust saanud, ma olin laagris võipolla ehk saatsite aga ma ei ole kätte saanud. Ma saatsin E???le ka kirja aga ei ole vastust saanud kuidas muidu ka elu läheb kas Aleks on kodus või käib tööl kusagil? Saalmelt sain kül kirja kätte ta kirjutas, et sõida kodu 4 märtsil, et emal on sünni päev aga ma ei saanud tulla sest et sõidu raha läheb väga palju umbes 25-26 rupla pole mõtet sõita sest selle rahaga mis sõiduks kulub võib Paides ulk aega elada ja poest vahel süüa osta. See pakk mis teie mulle saatsite kus kaardid ja raha sees oli sain kätte oleks hea kui saaks pakki mulle saata nüüd on vist saate kulu väga kallis. Kui mõtlen sea liha peale siis hakkab suu vett jooksma. Ma palun kui saadate siis saatke hästi suur sest saate kulu on kallis ei tasu väikest saata. Ma oleks tahtnud küll pakki aga saatmine läheb võipolla kalliks tehke kuidas tahate või saadate natuke tengi. Kui saadate raha siis saatke post kontorist sest kirjaga on kahtlane saata ja ma arvan et ega enam saa teie nii saata kui enne et pakk ja raha sest see läheb teil kalliks. Sest et saata raha on kallis ega ma ei tea kas ta on kallis aga ma arvan et sõidu raha on kallis siin, vist ka pakki saatmine. Ma palun, et teie mulle siis midagi ikka saadate ma ootan igatsusega. Kui saadate siis palun kohe ja kui kirja kätte saate kirjutage ka mulle kas saatate või ei. Elage hästi

Heinrich (?) Paides

Kirja saatjaks on tõenäoliselt olnud Heinrich Johannes Sildnik (1919 – ?), saajaks vend Herbert Sildnik kodumail Jõhvi kandis. Memento abiga leiame infot, et noormees sundmobiliseeriti Punaarmeesse. Edasise saatuse kohta teavet pole.

SILDNIK, Heinrich-Johannes, Jaan m, s. 14.05.19, eluk. Virumaa
Jõhvi, pagar, ajateenija, tegevväelane. 1941 saadeti sunniviisil
Venemaale. [ZEV IV köide]

0592c-punaarmeelase-kiri-Paide-Jõhvi-1941 0592d-punaarmeelase-kiri-Paide-Jõhvi-1941

Kirjandus: Nõukogude Liidu välipostist Eestis 1940-1941, Pekka Erelt (Eesti Filatelist nr. 38, 2001)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga