Pildiümbrik “Eesti” trükitööna, Tallinn – Ambla – Roosna-Tammiku 1940

0432a-Pildiümbrik-Tallinn-Ambla-Roosna-Tammiku-1940

Paljud kes pole vanakraamiga kokku puutunud arvatavasti ei teagi, et “vanasti” olid Eestis kasutusel ka ilusad fotodega pildiümbrikud. See konktreetne seeria on välja antud Rakvere fotograafi Johannes Triefeldti poolt 1938.a. ja erinevaid fotodega ümbrikke on selles seerias ligi paarkümmend, lisaks ka kirjapaberid, mil fotod päises.

Konkreetne saadetis on lisaks pildiümbriku kasutusele huvitav mitmel põhusel. Esiteks on kohe nähtav postkontori poolt lisatud punane kõrvaltempel tekstiga “See saadetis hilines puuduliku aadressi tõttu. Teie aadressis tuleb kirjutada viimasena ja kriipsutada alla “Tapa””.

Teiseks huvitavaks asjaks on pildiümbriku saatmine trükitööna ehk panderollina, mis on ebatavaline (erandiks ehk filatelistlikud “spetsiaalselt tehtud” saadetised). Trükitööd ehk panderolli sai saata odavama eritariifi alusel, kuid tegu pidi olema trükisega või siis alla kuue sõnalise tekstiga postkaardiga. Kui trükitöö saadeti ümbrikus, siis tuli ümbrik jätta kinni kleepimata, et oleks võimalik kontrollida, kas sees on ikka trükitöö ning lisada märge “trükitöö”. Kui 1940.a. jaanuaris maksis tavalise sisemaise kirja saatmine 10 senti, siis trükitöö tariif oli märkimisväärselt odavam – 2 senti nagu näha ka antud ümbriku margistusest. Ümbrikus trükitööd saatsid enamasti firmad, vähem eraisikud. Kuna firmad pildiümbrikke üldiselt ei kasutanud, siis on ka trükitöö tariifiga saadetud pildiümbrikke vähe.

0432b-Pildiümbrik-Tallinn-Ambla-Roosna-Tammiku-1940

Nagu Ambla transiittempli asukohast näha, on ümbrik saadetud lahtise klapiga, klapp seespool, nagu trükitöö jaoks nõutav. Hiljem on klapp niiskuse tõttu natuke kleepunud templi peale. Kirja sihtkohas Roosna-Tammiku postiagentuuris pole kahjuks saabumistemplit löödud. 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga