1941 ENSV, tervikasi Tallinn – São Paulo, Brasiilia, Eesti konsulaat

12. mai 1941 Tallinn – Eesti konsulaat, São Paulo, Brasiilia. Lisamargiga Nõukogude Liidu tervikasi, tariif 30 kop (postkaart välismaale). Kuskil transiidis lisatud ringi sees “6” või “9”, ilmselt tsensuurimärge. Harva esinev sihtriik.

São Paulo postkontori postkast 719 kuulus Eesti konsulaadile ja kaardi saaja Germaine Vayer-Paju oli konsuli sekretäri/kohusetäitja Axel Paju (Aksel Cristophor Berthold Paju) prantslannast abikaasa. See üks kolmest postkaardist, mis kõik saadetud samale aadressile samal ajaperioodil ilmselt Axel Paju ema poolt, kuigi kaardid olid erineva saatja aadressiga. Kaartide läbiv joon oli see, et saatja mingit vastust ei olnud saanud, kuid kirjutas sellegipoolest. Postkaardid ilmselt Brasiiliasse siiski jõudsid, kuna ma need sealt sain.

Axel Paju ja tema abikaasa saabumisest Brasiiliasse saame lugeda ajakirjast Välis-Eesti nr 3, märts 1938 (Digar):

Sao Paulo Eesti konsulaadi uus sekretär jõudis Rio de Janeirosse

10. veebruaril saabus Rio de Janeirosse Välis-Eesti Ühingu liige ning Sao Paulo Eesti konsulaadi sekretär Axel Paju oma abikaasaga. Vastu võtmas olid Eesti-Brasiilia ühingu esindajad: Georg Sander, V. Türner abikaasaga, Paul Sarabik abikaasaga, pr. Gaclzer ja Mihkel Ernits. Tervitusi Rio eestlaste nimel ütles V. Türner ja pr. Pajule anti daamide poolt kimp orhideesid.
Mõnetunniline koosviibimine, mis peeti Rio paremas kohvikus, kujunes väga südamlikuks. Tundus, nagu oleksid saabujad toonud kaasa tükikese kodumaad. Hr. Paju andis lühikese ülevaate Eesti majanduslikust olukorrast ning kodumaa viimase aja saavutustest ja pr. Paju, olgugi, et sünnipoolest prantslanna, ei väsinud head rääkimast Tallinna ilust ja eesti naiste tublidusest.
Peale lõunaeinet tutvustati külalistele Rio de Janeiro lähemat ümbrust ja siis lahkus A. Paju abikaasaga Sao Paulo suunas, kus asub töötama E. V. konsulaadi sekretärina.
Rio de Janeiro eestlastel on usku, et hr. Paju saabumisega avaneb uus ajajärk Brasiilia eesti kolooniale, mis kõrgemale tõstab sealsete eestlaste rahvustunnet ja ergutab virgemale tööle.

Kui keegi teab midagi Axel Paju edasisest elusaatusest, andke teada. Ilmselt ta enam Eestisse ei naasnud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga