LUFTFELDPOST margiga kiri, Hannover-Tallinn 1943

LUFTFELDPOST (õhuvälipost) markidega saadetistest olen juba eelnevalt detailsemalt kirjutanud aga siinne Hannoverist 17.4.1943 Tallinnasse postitatud ümbrik kinnitab teadaolevat fakti, et Eestis olevatest Saksa väeosadest oli õhuväliposti kasutamise võimalus vaid vähestel (peamiselt Narva rinde kandis paikevatel). Kiri on saadetud arvatavasti kodustelt Tallinnasse, 192. linnakomandatuuris teeninud ober-soldat Erwin Menner’ile (välipostinumber 18747: Standort-Kommandantur Reval/Standort-Kommandantur 192).

Siinkohal huvitab meid lilla tempel kirjaga “Einheit des Empfängers nimmt z.Zt./nicht am Luftfeldpostdienst teil/c Luftfeldpostsammelstelle”, mis tõlkes tähendab, et saaja välipostinumber ei osale hetkel õhuväliposti programmis. Tempel on löödud 19.4.1943 tõenäoliselt Berliini lennuväljal, mõned päevad pärast Hannoveris kirja postitamist.

Tuginedes Saksa erialafoorumistest loetule saadeti sellist lillat templit kandvad kirjad üldjuhul edasi tavalise välipostina, mitte ei tagastatud saatjale. Huvitav on veel asjaolu, et kirja alla vasakusse nurka on pliiatsiga kirjutatud number “774” — välipostkontori number, mille kaudu nüüdsest tava välipostikanaleid pidi edastatav kiri ümber adresseeriti. Välipostkontor koodiga (kenn-nummer) 774 asus Hurda/Ojaste kataloogi andmetel Võrus (lk 355). Esmalt võib tunduda, et see alla vasakule kirjutatud number on juhuslikult seal, aga kui uurida teisi sarnase lilla templiga saadetisi, siis selgub, et see oli kindel protseduur.

P.S. Kas kellelgi on Micheli käsiraamat Handbuch-Deutsche Feldpost 1937-1945? Seal on see lilla tempel sees. Mind huvitaks, kas seal on selle templi juures ka ära toodud, kus asus “c Luftfeldpostsammelstelle“, kas on Berliin? Peaks olema erinevad tähed a,b,c vastavalt osakonna asukohale.


English summary: This German LUFTFELDPOST (air mail field post) letter was posted 17.4.1943 from Hannover to Feldkommandantur 192 in Reval/Tallinn (FP 18747: Standort-Kommandantur Reval/Standort-Kommandantur 192). It bears violet cachet from 19.4 “Einheit des Empfängers nimmt z.Zt./nicht am Luftfeldpostdienst teil/c Luftfeldpostsammelstelle” (“Unit of the recipient is currently/ not participating in the air field post service/ c Air field post collection point”), likely applied at Berlin airfield. Letters with such marking were still forwarded, but by usual field post channels, not by air field post. The seemingly occasional number “774”, written by pencil in lower left corner is identity number (kenn-nummer) of field post office the letter was forwarded to by usual field post channels. According to Hurt/Ojaste handbook (pg 355), field post office with identity number 774 was located in Võru (Southern Estonia).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga