1941.a. ülesehitusseeria margid, NSVL Riigipanga Paide Osakond

0365-NSVL-Riigipanga-Paide-

1941.a. septembris Saksa okupatsiooni ajal anti välja viimane Eesti markide seeria. Marke oli 6 erineva linnavaatega ja need olid lisamaksuga ehk heategevusväljaanne sõjapurustuste ülesehitamise fondi. Näiteks pildil oleva margi nominaal 15+15 tähendab, et posti jaoks oli väärtus 15 kopikat ja teine 15 kopikat läks heategevuseks, margi müügihind oli seega 30 kopikat.

Alates 1. detsembrist kui Saksa Ametipost (Dienstpost) võttis Eesti postikorralduse üle kadusid müügilt ära Eesti margid, jäid vaid sakslaste endi Hitleri ja Hindeburgi kujutistega margid. Samas võis siiski 1942.a. aprilli lõpuni kasutada kirjade frankeerimiseks ka üleminekuperioodil väljaantud Eesti marke ning ka eelnevalt kehtinud Vene marke. Kuna 1. detsembrist 1941 hakkasid ka kehtima Saksa postitariifid siis tuli vanad rubla-nominaalides margid kasutamisel ümber arvutada kursiga 1 mark = 10 rubla. Seega 12 rpf (saksa riigipenni) maksvat lihtkirja võis saata ka vanade markidega, kui peale oli pandud 1,20 rubla eest marke (võrdluseks, et enne 1. detsembrit kehtis vene tariif 30 kopikat).

Ülal olev kiri ongi saadetud sel üleminekuperioodil Tallinnasse Eesti Maapanka ja margistamiseks on kasutatud kaheksat 15-kopikalist marki, mis teeb kokku õige tariifi 1,20 rubla ehk 12 rpf.

0367-NSVL-Riigipanga-Paide-

Teine kiri on samuti samast üleminekuperioodist ja kolm ülesehitusseeria marki annavad kokku õige tariifi 1,20 rubla ehk 12 rpf.

Sellised ülesehitusmarkidega frankeeritud ärisaadetised on suheliselt harvaesinevad. Põhjuseks see, et need margid olid müügil vaid umbes 3 kuud.

Järgmisena vaatame samast pangast saadetud kirja, mis on juba margistatud Hitleri (Ostland) markidega, templikuupäevaks 10.01.1942. Kaks 6-pennist marki annavad kokku nõutava 12 rpf-i. Ülesehitusseeria markide aeg on läbi saanud, edasi kuni 1944. aastani olidki peamiselt kasutusel Hitleri-margid.

0368-NSVL-Riigipanga-Paide-

Kõik kolm kirja on saatud sarnastes NSVL Riigipanga Paide Osakonna ümbrikutes. Kuigi oli juba “saksa aeg” siis tuli olemasolev tagavara ENSV-aegseid ümbrikke ära kasutada, paljudel juhtudel polnud teisi kuskilt võttagi. Siinsetel ENSV-aegsetel ümbrikel on vene mõju vähendatud venekeelse osa markidega ülekleepimise teel, lisaks veel ka lisatud panga uus nimetus Eesti Pank, Paide Osakond.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga