Aurulaev “Aurania”, Rakvere-Tallinn 1941

See kiri on postitatud Rakveres 1. juulil 1941 ning adressaadiks on märgitud seltsimees K. Tamman aurulaeval Aurania. Adresseeritud on see laevale Eesti Riikliku Merelaevanduse ekspeditiooniosakonna kaudu, kus teati, kus laev parajasti asus ja üldjuhul toimetati kiri sinna. Nagu kirjal olevad märkmed näitavad, ei jõudnud see kiri adressaadini, kuna sõda tuli peale. Kuigi kiri saadeti Vene okupatsiooni ajal, eksles see veel huvitaval kombel 1943.a. Saksa okupatsiooni ajal Rakvere aadressbüroos, olles sinna Tallinnast tagasi saadetud. Mis siis laevaga juhtus?

Aurania osteti Treikelder & Co poolt Rootsist 1938, kuid juba 1940. a. sügisel laev natsionaliseeriti nõukogude võimude poolt¹. Teada on, et kui soomlased augustis-septembris 1941 vallutasid tagasi Talvesõjas venelaste poolt ära võetud Viiburit, osales Aurania Balti Laevastiku koosseisus Viiburi evakueerimisel, aidates 1. septembril soomlaste poolt ümber piiratud linnast meritsi 1800 punaväelast Leningradi poole toimetada. Nationaliseeritud Eesti laevadest osalesid selles evakuatsioonis ka Tiina ning Meero.²

Kirja saatmise ajal juulis 1941 oli Aurania tõenäoliselt merel ja Tallinnasse sel enam naasta ei õnnestunudki, kuna augusti lõpus, mil laev oli Viiburi kandis, vallutasid Tallinna juba sakslased. Laev koos meeskonnaga liikus arvatavasti Leningradi kanti. Seega jäi ka kiri kätte toimetamata. Milline saatus tabas laeva meeskonda, seda ei tea. Tõenäoliselt Saksa okupatsiooni ajal, mil üritati kirja taas kätte toimetada, on Tallinna Meremeesteametis tehtud esiküljele märge “Elukoht teadmata” ning kiri on suunatud tagasi Rakverre (lilla pliiatsiga märge “Tg” ja nool Rakvere templi poole).

Kirja tagaküljelt nähtub, et 25. jaanuaril 1943 on Rakvere aadressbüroos otsitud nii adressaati K. Tammanit kui ka saatjat J. Hansu, kuigi kumbagi sel ajal Rakveres registereeritud polnud. Kas see kiri kunagi adressaadini jõudis ei saa enam öelda.

Aurania Rootsis enne Eestisse ostmist. Allikas: SJÖHISTORISKA MUSEET, Fo208868

Pärast II maailmasõda toodi laev Venemaalt Eestisse tagasi ja sai nimeks Keri. Kui kellelgi on midagi lisada või täpsustada, siis andke aga teada. Mul käepäraste vahenditega kirja saaja K. Tammani isikut ja tema saatust välja selgitada ei õnnestunud, võib-olla on Karl Tamman või Kusti Tamman. Ehk kuskil meremeeste arhiivides on midagi.


English summary: The letter is posted from Rakvere to Tallinn on July 1, 1941 and is addressed to “comrade” K. Tamman on steamship Aurania. As markings on the cover tell, the letter was not delivered due to WWII breaking out. The ship Aurania was purchased by Estonian company Treikelder & Co from Sweden in 1938, but already in fall 1940 was nationalized by Soviet authorities. In first days of September 1941 Aurania was taking part of evacuating Russians from Russian-occupied Finnish Karelian town Vyborg, which Finnish forces had encircled. By the time of posting the letter the ship was likely already at the sea, but as Germans occupied Tallinn by the end of August 1941, the ship never returned to home port and was likely moving to Leningrad area, so the letter was stored somewhere in Tallinn.
Interestingly, while the letter was posted under Soviet occupation, it started moving again under German occupation. On front there is marking “Elukoht teadmata” (“Residence unknown”) from Board of Seamen in Tallinn and postal pencil marking “Tg” (“Return”). On back side there are marks from 23.01.1943 (!) by Address Bureau of
Rakvere that both recipient and sender are not registered in Rakvere. So this dead letter was likely never delivered.

Viited:

1) Riigi Teataja, nr. 104, 19 august 1940
2) Выборгский сектор: эвакуация
3) https://digitaltmuseum.se/011015423922/agare-1924-38-rederi-ab-urania-hemort-raa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga